Fotoloop Fotoloop Fotoloop Fotoloop Fotoloop Fotoloop Fotoloop Fotoloop Fotoloop Fotoloop Fotoloop Fotoloop Fotoloop Fotoloop Fotoloop Fotoloop
 
 

Schenkingen

Je kunt door schenkingen te doen al vermogen overhevelen van jezelf naar je kinderen, zodat er bij jouw overlijden over dat gedeelte van je vermogen geen erfbelasting meer betaald hoeft te worden. Door een en ander goed te plannen en eventueel in combinatie met bepaalde regelingen in een testament of in huwelijkse voorwaarden kun je heel wat erfbelasting besparen. Bij ons kun je ook terecht voor zo’n “estate plannings”-advies.

Jaarlijks kan er sowieso een bedrag belastingvrij aan de kinderen geschonken worden en eenmalig kan er onder bepaalde voorwaarden –belastingvrij- een hoger bedrag geschonken worden.

Papieren schenking

Ook als je geen geld “cash” voorhanden hebt (het zit in je huis of in het bedrijf), kun je schenkingen aan je kinderen doen. Je kunt dan evengoed gebruik maken van de vrijstellingen zonder dat je het geld daadwerkelijk overhandigt. De belastingdienst stelt wel bepaalde voorwaarden aan dit soort schenkingen. Er dient door de notaris een akte van schenking te worden opgesteld en de schenker moet jaarlijks wel daadwerkelijk zes procent rente vergoeden aan zijn kinderen. Door deze rentebetaling maak je je vermogen kleiner, zodat er nog minder overblijft om erfbelasting over te betalen.

Lijfrenteschenking

Als je jaarlijks al een bepaald goed doel ondersteunt, zou je kunnen overwegen dit in de vorm van een lijfrenteschenking te doen. Je legt dan in een notariële akte vast, dat je gedurende een bepaalde periode een bedrag schenkt aan dit betreffende doel. Voor jezelf kan dit een aftrekpost voor de inkomstenbelasting opleveren.

terug naar overzichtspagina